Пн-Пт: з 9:00 до 19:00 Мы уже закрыты, но снова откроемся что бы радовать вас завтра в 10:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
Київ, вул. Олекси Тихого 42а, м. Шулявська
Пн-Пт: з 9:00 до 19:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU

Як правильно відформатувати картку пам'яті на MacBook

05.04.2024

Комп'ютери від Apple користуються великою популярністю серед операторів, фотографів, монтажерів та дизайнерів з різних причин. Одна з них полягає в зручності роботи з візуальним контентом на цих пристроях. Чимало програм для монтажу, фотошопу та малювання оптимізовані під MacOS, тому користувачі можуть максимально використовувати їх потужність.

Незважаючи на переваги, комп'ютери Apple мають свої недоліки. Один з них - незручність форматування SD-карт. Хоча можна очистити картку пам'яті навіть за допомогою відеокамери або камери, це не завжди зручно. Крім того, слід пам'ятати, що на SD-карті можна зберігати не лише відзнятий матеріал, а також фільми чи документи.

Навіщо форматувати картку SD

Спочатку розберемося в тому, що означає форматування. Більшість користувачів впевнені, що це просте видалення всіх даних із накопичувача. Загалом вони, звичайно, мають рацію, але не зовсім.

[blog-product-4544,5301,1740-title-new_product]

Уявіть собі звичайний аркуш у клітинку зі шкільного зошита. На кожній клітці може зберігатися якийсь напис, слово чи цифра – це заповнена флешка. Під час форматування система не просто стирає написане гумкою, а малює наново порожні клітини, на які можна записати нову інформацію. Науковою мовою це називається зміна файлової системи. Повертаючись до простого прикладу з аркушем паперу, можна зрозуміти, що під час форматування очищаються всі старі дані. Однак із простим видаленням це не має практично нічого спільного, сам процес є глибшим. То навіщо ж потрібне форматування? Наприклад, щоб змінити файлову систему: простіше, провести лінії замість клітин.

Або ж виправити помилки у роботі накопичувача. Уявіть, що в деяких клітинах з'явилися дірки і система не може на них записати дані. Під час форматування комп'ютер дізнається, де вони знаходяться, і перестане використовувати їх. Цей процес також може допомогти прискорити роботу SD-картки, або зберегти персональні дані подалі від сторонніх людей. Трапляється, що ми передаємо комусь наші накопичувачі, не замислюючись про збереження особистої інформації.

macbook (1)

Який формат обрати для флешки

Як ми вже згадали, під час форматування потрібно вибрати формат файлової системи. Образно кажучи, потрібно вказати, як система зможе розділити білий аркуш паперу – на клітини, лінії, кружечки та інше. За замовчуванням яблучні комп'ютери підтримують формат NTFS. Тоді як ПК на Windows найгірше працює з HFS+ та APFS. Втім, за допомогою сторонніх програм можна скористатися будь-якою файловою системою. Але такі послуги не завжди виявляються зручними і обходяться не безкоштовно.

Рекомендую користуватися FAT32 чи exFAT. Обидва формати добре працюють на macOS і Windows. FAT32 відрізняється дуже високою швидкістю передачі, але містить обмеження до 4 Гб на один файл. У FAT32 зручно зберігати фото, а ось ролики записувати не вийде. Тому для відео корисним буде exFAT, у якому немає обмежень за розміром. 

[blog-product-4571,4572,4577-title-new_product]

Як правильно відформатувати картку пам'яті на MacBook:

- Вставте карту в слот лептопа, або ж в спеціальний кардрідер;

- Відкрийте "Дискову утиліту", це можна зробити через меню програм або Spotlight;

- Виберить потрібну картку пам'яті у лівій частині вікна;

- Натисніть на віртуальну кнопку "Стерти";

- Виберіть формат файлової системи;

- Знову клікніть "Стерти";

- Натисніть "Готово".

Під час очищення система запропонує тобі перейти до “Параметри безпеки”. У цьому розділі можна вибрати рівень форматування – від швидкого до довгого. Останній рівень є найбезпечнішим та якіснішим. Якщо ви маєте трохи вільного часу, то рекомендуємо використовувати саме його.

1 (29)

Блог