Пн-Пт: з 9:00 до 19:00 Мы уже закрыты, но снова откроемся что бы радовать вас завтра в 10:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
Київ, вул. Олекси Тихого 42а, м. Шулявська
Пн-Пт: з 9:00 до 19:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU

10 порад для macOS, які полегшать ваше користування

05.07.2023

Використання Mac має незвичайну особливість - macOS пропонує різноманітні рівні взаємодії та налаштування. Проте, багато з нас не осягає всіх можливостей, які надає ця операційна система. Нерідко виявляється, що те, що ви регулярно робите на своєму Mac, можна зробити інакше - простіше, але цей спосіб може бути неочевидним, якщо вас ніхто на нього не попередив.

Враховуючи це, пропонуємо вам 10 коротких порад щодо macOS, які допоможуть вам ефективніше використовувати свій Mac. Ці поради призначені для користувачів macOS Ventura, але більшість з них, якщо не всі, застосовні й до попередніх версій операційної системи Mac від Apple.

1. Відкрийте копію файлу за замовчуванням

Stationery Pad - це зручний спосіб спростувати один з етапів вашого робочого процесу, якщо ви регулярно використовуєте шаблони документів на своєму Mac. Ця довготривала функція у програмі Finder, по суті, повідомляє батьківській програмі відкрити копію файлу за замовчуванням, забезпечуючи, що вхідний файл залишиться незмінним. Stationery Pad дозволяє визначити практично будь-який тип файлу як шаблон, що сприяє оптимізації звичайних завдань у Photoshop, створенні основних файлів HTML/CSS або допомозі в складанні рахунків у документах Word.

Щоб скористатися цим, клацніть правою кнопкою миші (або утримуйте клавішу Ctrl та клацніть лівою кнопкою миші) на файл, який ви бажаєте використати як шаблон. В контекстному меню виберіть "Отримати інформацію" і в розділі "Загальні" встановіть прапорець біля "Stationery Pad". Натисніть червону кнопку , щоб закрити вікно "Отримати інформацію". Тепер, коли ви двічі клацнете файл шаблону, Finder автоматично створить і відкриє його копію, залишивши оригінал без змін.

Сьогодні Stationery Pad не отримує особливої уваги, але воно є чудовою альтернативою повторному редагуванню шаблонів і використанню команди "Зберегти як...", що може призвести до перезапису оригінального файлу, якщо ви необережні.

11 (4)

2. Перейдіть до додаткових параметрів формату файлу попереднього перегляду

Коли ви збираєтеся зберегти або експортувати файл у попередньому перегляді, клацніть спадне меню «Формат», утримуючи клавішу Option , щоб отримати доступ до кількох додаткових типів файлів.

22 (2)

3. Поверніться до результатів пошуку Safari

Скажімо, ви хочете знайти тему в Інтернеті, тому ви вводите пошукове слово або фразу в адресний рядок Safari. Перше посилання в списку результатів виглядає обіцяючим, тому ви його обираєте. На відкритій вами сторінці з'являється ще одне посилання, що також стосується вашої теми, тому ви вирішили перейти за ним. Згодом вас привертає увагу інше посилання, і ви вирішуєте перевірити його також. Незабаром ви помічаєте ще одну цікаву тему, і, безпосередньо не усвідомлюючи це, потрапляєте в лабіринт клацання посилань, не дізнавшись багато інформації про те, що саме ви шукали.

Якщо це звучить знайомо, Safari SnapBack може допомогти. Це позбавить вас від необхідності багаторазово натискати кнопку попередньої сторінки, щоб повернутися до вихідних результатів пошуку, або почати переглядати історію веб-пошуку, щоб знайти, де починався ваш останній онлайн-меандр. Ви можете знайти його на панелі меню Safari, у розділі «Історія» -> «Результати пошуку » або, навіть краще, скористайтеся комбінацією клавіш Command-Option-S .

Варто зауважити, що функція SnapBack працює лише в разі, якщо ви перейшли на ту саму вкладку, з якої починали пошук. Тому, якщо посилання, на яке ви клацнули, відкрилося у новій вкладці, і ви продовжили переглядати вміст у цій новій вкладці, опція SnapBack буде недоступною. Крім того, пошук повинен бути виконаний через адресний рядок Safari або за допомогою веб-сайту пошукової системи, яку Safari налаштовано використовувати.

33 (1)

4. Приборкайте гарячі кути за допомогою клавіш-модифікаторів

У macOS є функція Hot Corners, яка дозволяє призначити певні дії для кожного з чотирьох кутів екрана. Це дозволяє швидко отримувати доступ до різних вбудованих функцій системи, таких як місія управління, центр сповіщень, екранна заставка та інші. Одне з переваг цієї функції полягає у простому та швидкому способі активації цих часто використовуваних функцій за допомогою руху курсору. Однак, неприємності можуть виникати при випадковому виклику Hot Corner, що може спричинити непередбачену реакцію робочого столу, наприклад, розсіювання вікон програм. На щастя, є спосіб контролювати поведінку Hot Corners за допомогою клавіш-модифікаторів.

Відкрийте «Параметри системи» -> «Робочий стіл і док-станція» , прокрутіть донизу меню та натисніть « Гарячі куточки...» . У діалоговому вікні, що з’явиться, клацніть спадне меню, що відповідає куту екрана, який ви хочете використовувати як Hot Corner. Далі, утримуючи клавішу-модифікатор, виберіть функцію зі спадного списку, щоб призначити Hot Corner. У нашому прикладі ми використовуємо Shift-Command. Тепер це зроблено. Наступного разу, коли ви скористаєтеся Hot Corner, утримуйте клавіші-модифікатори під час переміщення курсора миші до нього, інакше дія, яку ви призначили цьому кутку, не працюватиме.

44

5. Показати більше останніх програм на панелі Dock

У macOS зручна опція під назвою «Показати останні програми в Dock» (знаходиться в System Settings -> Desktop & Dock ) додає роздільник у праву сторону вашого Mac Dock і після того, як він відображає всі нещодавно використані програми, які не t постійно пристикований. За замовчуванням цей параметр показує лише три останні використовувані програми, які з тих пір були закриті. Однак є спосіб змусити його показувати більше, що може бути корисним, якщо ваш робочий процес передбачає використання багатьох програм поспіль.

Якщо вам зручно вставляти команди в термінал, то ви можете налаштувати кількість нещодавно відкритих програм, які відображаються у панелі Dock, збільшити або зменшити. Для цього відкрийте вікно терміналу (програму знаходиться в /Applications/Utilities/) і вставте наступну команду в командний рядок, після чого натисніть Enter:

за замовчуванням запис com.apple.dock show-recents -bool true;
за замовчуванням запис com.apple.dock show-recent-count -int 10;
killall Dock

Зауважте, що аргумент -int визначає кількість нещодавно відкритих програм, які ви хочете відобразити в Dock після розділювача (10 у цьому прикладі). Ви можете змінити число на свій смак, і ви можете будь-коли повернутися до показу трьох програм, використовуючи -int 3 у другій команді.

55

6. Змініть розмір вікна по центру

Коли ви перетягуєте мишу з одного боку або кута вікна, щоб змінити його розмір, ви можете натомість утримувати клавішу Option, щоб змінити розміри вікна від його центральної точки.

66

7. Отримуйте унікальні сповіщення про нові електронні листи від VIP-персон

У програмі Apple Mail є можливість включити отримання сповіщень, коли отримуєте нові повідомлення від ваших VIP-контактів. Щоб це зробити, перейдіть до меню "Пошта" -> "Налаштування..." на панелі меню, потім виберіть вкладку "Загальні" і у списку "Сповіщення про нові повідомлення" оберіть "VIP-контакти". Таким чином, ви будете отримувати сповіщення про нові повідомлення від ваших VIP-контактів.

Однак, це не дозволяє отримувати сповіщення про всі інші повідомлення, що надходять до папки "Вхідні". Кращим рішенням є налаштування правила в програмі Mail, яке відтворюватиме певний звук або відображатиме піктограму в панелі Dock, коли надходить повідомлення від відправників, включених до вашого списку VIP.

У налаштуваннях пошти клацніть вкладку Правила , а потім клацніть Додати правило . Дайте своєму правилу ім’я в полі Опис, а потім для «Якщо» виберіть будь-яке зі спадного меню. Для першої умови виберіть Відправник VIP . (Якщо вам потрібні сповіщення для конкретної особи, альтернативним варіантом є Обліковий запис .)

Далі в розділі «Виконайте такі дії:» виберіть « Відтворити звук» із першого спадного меню. (Інша опція, доступна тут, – значок відбиття на панелі Dock .) Потім у розділі «Виконайте наступні дії:» виберіть звук для відтворення з другого спадного меню. Нарешті натисніть OK , а потім натисніть Apply . З налаштованим правилом ви отримуватимете унікальне сповіщення для кожного отриманого VIP-листа, яке зможете відрізнити від звичайних сповіщень про нові повідомлення, щойно вони надходять.

77

8. Переміщення нотаток над вікнами програми

В програмі Notes на macOS є можливість розміщувати окремі нотатки поверх інших вікон, щоб вони завжди були видимими, незалежно від активної програми. Це забезпечує зручний спосіб посилання на потрібну нотатку, наприклад, під час написання есе або звіту. Також це стає в нагоді, якщо ви бажаєте робити нотатки під час дослідження чогось в Інтернеті.

Щоб розмістити нотатки в програмі Notes, двічі клацніть нотатку, щоб відкрити її в окремому вікні, а потім виберіть « Вікно» -> «Зберегти зверху» на панелі меню. Тепер нотатка залишатиметься над вікнами інших відкритих програм, навіть якщо ви перемикаєтесь між програмами за допомогою Stage Manager . Просто пам’ятайте, що ваші плаваючі нотатки не можуть використовувати той самий екран, що й інша програма, яка працює в повноекранному режимі.

10 (4)

9. Додайте ярлики програми/файлу/папки на панель інструментів Finder

Ось як додати зручні ярлики програм, файлів і папок на панель інструментів у вікнах Finder: просто почніть перетягувати елемент у вікні Finder, потім утримуйте клавішу Command ( ⌘ ) і опустіть його на вільне місце на панелі інструментів.

111 (2)

10. Швидкий доступ до певних налаштувань системи

Якщо на клавіатурі вашого Mac є піктограми, надруковані на деяких функціональних клавішах, ви можете використовувати їх для спеціальних функцій. Наприклад, клавіші F11/12 з піктограмами динаміків дозволяють регулювати гучність.

Якщо ви утримуєте клавішу Option під час натискання однієї з цих клавіш, миттєво відкриються певні налаштування в параметрах системи, пов’язані з цією функцією. Option-F11/12 відкриває, наприклад, панель звуку.

13 (3)

Блог