Пн-Пт: з 9:00 до 19:00 Мы уже закрыты, но снова откроемся что бы радовать вас завтра в 10:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
Київ, вул. Олекси Тихого 42а, м. Шулявська
Пн-Пт: з 9:00 до 19:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU

Нові iPhone 15,15 Plus, 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

13.09.2023

Практично все було передбачено заздалегідь: вже за кілька місяців до офіційної презентації стали відомі основні характеристики iPhone 15 і 15 Plus. У них виявилися процесор Apple A16 Bionic, аналогічний до того, що встановлений у моделі 14 Pro, а також потужна 48-мегапіксельна ширококутна камера. Захопливою деталлю є Dynamic Island з такими ж рамками, як у 14 Pro.

Тим не менш, ці нові моделі відзначаються комбінацією основних характеристик iPhone 14 і 14 Plus, з представленими "Прошек" минулого року. Вони мають алюмінієвий корпус з екранами на 6,1 і 6,7 дюймів, дві задні камери і одну фронтальну.

iphone-15-czveta

Камера

Зі свого боку, камери, хоч і лише дві фізичні, надають значно більше режимів для зйомки, включаючи 2-кратний режим збільшення. Важливо відзначити, що це цифрове, а не оптичне збільшення, яке стало можливим завдяки матриці на 48 Мп. При цьому стандартні фотографії в режимі 1× тепер матимуть вищу роздільну здатність - 24 Мп.

Прокачали портретний режим. Його треба випробувати, що ми обов'язково зробимо цього чи наступного місяця, але обіцяють нам мало не згорнуті інженерами Apple гори. При цьому портретний режим буде доступний за замовчуванням без перемикання в режим «Портрет» (нехай простить мене наш коректор за цю вимушену тавтологію), коли в кадрі з'явиться людина чи тварина, а розмити фон можна буде пізніше у додатку «Фото» на самому айфоні або на маку.

Якщо говорити мовою цифр, то вони такі:

  • ширококутний модуль отримав сенсор на 48 Мп, але користувачі будуть отримувати знімки на 24 Мп, а при натисканні на спеціальну кнопочку - на 48 Мп. Об'єктив має фіксовану діафрагму на F/1.6 з ЕФР 26 мм. Стабілізація самого сенсора є;
  • ультраширик, зважаючи на все, без змін - 13 Мп, F/2.4 з кутом поля зору в 120°;
  • фронтальна камера отримала сенсор на 12 Мп із апертурою об'єктива F/1.9.

З нововведень варто відзначити USB Type-C. По суті, тут оновлення шила на мило: був Lightning зі швидкостями USB 2.0, а став USB-C з тими самими швидкостями. Захистити Apple можна лише одним коментарем: переважна частина Android-смартфонів має на борту саме USB 2.0. Але надто дивно звучить цей захист.

І якщо швидкість передачі даних не змінилася (ну і пофіг, якщо чесно), то що зі швидкістю заряджання? А от поки що невідомо. Apple на своєму сайті каже, що час заряджання не змінився: з 0 до 50% за півгодини при використанні блока живлення на 20 Вт. А якщо підвищити його потужність? Мабуть, треба випробовувати.

iphone-15-15-plus

Екран

Тут залишилися зненавиджені багатьма 60 Гц, зате тепер є Dynamic Island. Через новий екран змінилася роздільна здатність: було 2532 × 1170 пікселів, а стало 2556 × 1179. Прогрес! Натомість підвищилася яскравість дисплея: з 800 типових / 1200 нит для HDR-контенту до 1000 нит типових, 1600 нит для HDR та 2000 нит для яскравої сонячної погоди.

Ах так, тут ще ультраширокодіапазонний чіп другого покоління. Чомусь його не називають U2, а говорять про нього саме UWB Second Generation. Причина невідома.

Загалом нововведень тут так багато, тобто ні, що представники Apple за час презентації iPhone 15 і 15 Plus повідомили, що:

  • ці айфони підтримують MagSafe (як і всі попередні, починаючи з iPhone 12),
  • вони зроблені з акцентом на зниження вуглецевого сліду (як і всі попередні айфони за не пам'ятаю скільки років)

Ціна 

iPhone 15:

128 ГБ - $799

256 ГБ - $899

512 ГБ - $1099

iPhone 15 Plus:

128 ГБ - $899

256 ГБ - $999

512 ГБ - $1199

iphone-15-i-15-plus

 

iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Ultra не сталося, записуємо наступного року. Більшість витоків підтвердилися, тому перші враження від презентації, звісно, так собі. Однак, якщо розібратися, то не все так і погано на сьогоднішній день, але про все по порядку.

Титан

У нас все та ж знайома парочка: iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max, і хто б що не казав, але виглядають вони чудово. За чутками, Apple намучилися з виробництвом титанових корпусів, і я не можу сказати, що цього не варто. Так, палітра кольору блякла, і ніякого глибокого червоного нам не завезли. Так, більше ніякого золота, зате ви тільки подивіться на колір «Натуральний титан»: дуже ніжний та приємний відтінок, дуже хочеться побачити наживо.

Над назвами квітів цього разу вирішили не морочитися. Крім Натурального титану, є Білий титан, Синій титан і Чорний титан. А могли б назвати «Космічний титан», адже хвалилися в презентації, що з такого матеріалу марсоходи роблять.

За рахунок нового матеріалу флагман схуднув майже на 20 грамів порівняно з iPhone 14 Pro, і це найлегший смартфон за всю історію Pro лінійки (187 грамів проти 188 грамів у iPhone 11 Pro). Те саме стосується й великого брата: Pro Max важить 221 грам.

iphone-15-pro-czveta

Камери

Ми чекали листковий сенсор, як Sony Exmor t, а отримали минулорічний. Що примітно, у розділі «Порівняти iPhone» різниці між камерами iPhone 15 Pro та 14 Pro так зовсім немає. При тому, що вона насправді є фізично як мінімум у теле-об'єктиві. Можна було б подумати, що це помилка та текст задублювався, але ні – виділили Smart HDR 5 та покращений портретний режим.

iphone-15-pro

Основний ширококутний модуль

Той самий, що і в iPhone 14 Pro, тільки тепер він вміє знімати ще й у 24 Мп. Можна буде змінити фокусну відстань за замовчуванням з 24 мм на 28 або 35, але треба розуміти, що це звичайний цифровий зум, обрізка країв кадру. Плюс додали нове покриття антивідблиску.

Ультраширококутний модуль

Той самий, що і в iPhone 14 Pro, без змін.

iphone-15-pro

Модуль телефото

А ось тут нарешті довгоочікуваний оптичний п'ятикратний зум. Причому Apple, як завжди, пішла своїм шляхом, і замість класичного перископа у нас тетрапризму, що палиця з двома кінцями: з одного боку, така конструкція дозволяє використовувати матрицю більшого розміру, оскільки вона встановлена не перпендикулярно до площини дисплея, і це добре. З іншого боку – чим більше відображень, тим гірша якість зображення та світлочутливість. Тут таких елементів аж п'ять і це погано.

iphone-15-pro

Відео

iPhone зможе знімати об'ємні Spatial video для гарнітури Apple Vision Pro. Цю функцію навіть найсміливіші аналітики очікували не раніше, ніж через рік, але маємо ми її вже зараз. Точніше не зовсім зараз, а «трохи пізніше цього року», а гарнітура буде тільки в кращому випадку навесні 2024 року. Так що зняти гарний 3D-відос ви зможете, а подивитися ні.

Також додали зйомку до Log та підтримку ACES – глобального кольорового стандарту для кіновиробництв. Саме те, щоб знімати котиків та салюти.

iphone-15-pro

Action button

Важіль над кнопками гучності - ВСЕ. Замість нього тепер нова кнопка і за замовчуванням на ній все той беззвучний режим, який активується довгим натисканням.

Однак користувач може перепризначити на Action button будь-яку з 7 інших функцій:

- фокусування,

- камера,

- ліхтарик,

- диктофон,

- перекладач,

- лупа,

- запуск команд,

- універсальний доступ.

iphone-15-pro

Екран

Тут все просто - дисплеї не чіпали, вони від попереднього покоління цілком і повністю. Рамки стали тоншими, правда, не сказати, що це впадає у вічі.

iphone-15-pro

USB-C

Не можна було не помітити, що перед самою презентацією виникало багато сумнівів щодо того, чи вирішить Apple кінцево відмовитися від роз'єму Lightning. І, насправді, це стало реальністю. Все більше виникало суперечок серед експертів щодо швидкостей передачі даних, і на практиці Pro-смартфони отримали потужний порт зі швидкістю 10 Гбіт/с.

Але для чого це? Ну, прикладів багато. Зокрема, ви можете зразу записувати відео формату ProRes на зовнішній SSD, не напружуючи внутрішню пам'ять. Або вести зйомку в форматі RAW на 50 Мп прямо в Capture One без зайвих затримок по дроту. Або... Взагалі-то, надали вам потужний роз'єм, і що саме з ним робити - це ваша власна творчість.

iphone-15-pro

Чіп A17 Pro

По-перше, варто відзначити абсолютно новий підхід до неймінгу, і тепер Bionic більше не є частиною імені. По-друге, цього разу Apple вклала основний акцент на геймінг, оскільки смартфони стали однією з найкращих платформ для гри. Нейромережева обробка стала вдвічі швидшою, що є важливим здобутком.

Згідно з анонсом, GPU став 20% швидший, а CPU - на 10%. Щоб зробити це вражаюче, на сайті вказали, що GPU перевершує попередню модель 12 Pro аж на 70%. Передивившись інформацію про 3-нм технологічний процес та 19 млрд транзисторів, ми отримали цікаву перспективу. Однак, коли було продемонстровано гру Resident Evil Village на iPhone, цифри стали не так важливими.

Пізніше стало відомо, що і гру Death Stranding також портуватимуть на iOS, що вказує на те, що мобільний геймінг дійсно досягає нового рівня.

iphone-15-pro

Старт продажу та ціни

Всі пророкували, що iPhone 14 Pro на 128 ГБ все-таки проб'є психологічний поріг у $1000, але цього не сталося. Зате сталося інше: iPhone 15 Pro Max раптово втратив версію на 128 ГБ, і 2 ТБ йому чомусь теж не дали.

Ціни в американському Apple Store залишилися на торішньому рівні:

iPhone 15 Pro:

128 ГБ - $999

256 ГБ - $1099

512 ГБ - $1299

1 ТБ - $1499

iPhone 15 Pro Max:

256 ГБ - $1199

512 ГБ - $1399

1 ТБ - $1599

Старт продажів у світі заплановано на 22 вересня.

Старт продажів у світі заплановано на 22 вересня.

Блог