Пн-Пт: з 9:00 до 19:00 Мы уже закрыты, но снова откроемся что бы радовать вас завтра в 10:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
Київ, вул. Олекси Тихого 42а, м. Шулявська
Пн-Пт: з 9:00 до 19:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU

Як використовувати iPad як заміну Mac

22.05.2024

Apple розгорнула дискусію, коли поставила користувачам просте концептуальне запитання: « Що таке комп’ютер? ». Відповідь, схоже, мала бути очевидною, але технологічні ентузіасти були не згодні.

Люди намагаються обирати комп’ютери з урахуванням своїх власних потреб. Таким чином, якщо iPad не відповідає їхнім очікуванням, вони можуть вважати, що він не підійде ні для кого. Очевидно, це не так, але iPad не може задовольнити всі робочі потреби, щонайменше на даний момент. Більше того, у деяких аспектах iPad перевершує Mac.

Якщо вас цікавить iPad, ось що вам слід знати про те, як ви можете перенести частину своєї роботи з Mac на iPad або повністю перейти до його використання. У цій статті ми розглянемо вартість, унікальні функції та обмеження iPadOS, щоб допомогти вам зрозуміти, чому і як ви можете обрати iPad як основний пристрій.

Головне — розібратися, які саме завдання вам потрібно виконувати, і використовувати пристрої так, як вони призначені.

13-дюймовий iPad Pro проти 14-дюймового MacBook Pro

Найближчим прямим порівнянням лінійок iPad і Mac є 13-дюймовий iPad Pro і 14-дюймовий MacBook Pro . Якщо у вас є близько 2500$ (або 3000$ залежно від конфігурації iPad), це ті машини, які ви можете собі дозволити.

13-дюймовий iPad Pro з 1 ТБ пам’яті та клавіатурою Magic Keyboard коштує 2248$ (перевірте ціни на 13-дюймовий M4 iPad Pro ). 14-дюймовий MacBook Pro з M3 , 16 ГБ оперативної пам’яті та 1 ТБ пам’яті коштує 1999$ (порівняйте ціни на 14-дюймовий MacBook Pro ).

iPad-pro-macbook

Додайте Apple Pencil Pro за 129$, 200$ за стільниковий зв’язок і 100$ за скло Nano Texture, і ваш кошик досягне 2677$ США за iPad Pro . До MacBook Pro більше нічого додати , тож ціна залишається на рівні 1999$, якщо ви не додасте більше оперативної пам’яті чи пам’яті.

Отже, перехід лише на iPad на цьому рівні вже потребує значних фінансових інвестицій порівняно з MacBook Pro за такою ж ціною. Звичайно, вам не обов’язково купувати найновіший і найкращий iPad і аксесуари, щоб отримати налаштування лише для iPad, але ви дізнаєтеся про це на основі своїх потреб.

Навіть після покупки iPad Pro, який вам потрібен, і аксесуарів, які вам потрібні, все ще є купа грошей, які можна витратити на створення ідеальної модульної комп’ютерної установки. Найважливіша проблема переходу лише на iPad не обов’язково пов’язана з програмними обмеженнями — це фінансові інвестиції.

Роботизоване ядро

В обчислювальній техніці існує концепція, яка називається оголеним роботизованим ядром. Концепціяу тому, що врешті-решт портативний пристрій міститиме все про користувача та може пропонувати різні парадигми взаємодії на основі того, до чого він підключається.

MacBook Pro — це повний пристрій. Що б ви з ним не робили, це все одно ноутбук. Навіть якщо він підключений до робочого столу через хаб, його форм-фактор — це ноутбук.

Однак iPad Pro може бути сенсорним планшетом, планшетом для малювання, ноутбуком, настільним комп’ютером або ігровою машиною. Все залежить від того, що з ним поєднується в даний момент.

Так, ви можете підключити ігровий контролер до MacBook або підключити планшет для малювання Wacom, але в цих випадках це все одно ноутбук. MacBook ніколи не втрачає клавіатуру, тому що вона вам не потрібна, але iPad втрачає.

Це суть оголеного робототехнічного ядра. Ця концепція загалом робить iPad більш захоплюючим як парадигма, тому деякі можуть вибрати його замість традиційного Mac.

iPad-pro-macbook

iPad як заміна Mac: обладнання

Для цього обговорення я зупинюся на 13-дюймовому iPad Pro та 14-дюймовому MacBook Pro, які ми описали вище. Незалежно від того, чи ви використовуєте Mac Studio чи MacBook Air , застосовуються однакові принципи.

13-дюймовий iPad Pro має дисплей Ultra Retina XDR із ProMotion, кольором P3 та яскравістю 1000 ніт SDR/HDR. Станом на травень 2024 року, коли це було написано, це був найкращий дисплей, який ви можете купити в продукті Apple і, ймовірно, у споживчому продукті.

Неминуче Apple з часом представить тандемний OLED на Mac або зовнішньому дисплеї. Але принаймні на даний момент вам потрібно придбати iPad Pro, щоб отримати доступ до найкращого дисплея Apple.

iPad Pro також є найтоншим продуктом, який продає Apple, а 13-дюймова модель важить лише 2,75 фунта з підключеною клавіатурою Magic Keyboard і 1,28 фунта без неї. Для порівняння 14-дюймовий MacBook Pro з M3 важить 3,4 фунта, а 13-дюймовий MacBook Air — 2,7 фунта.

Ми не будемо занурюватися в характеристики процесора, але M4 набагато швидший за M3. Apple неминуче оновить MacBook Pro найновішими чіпсетами, тому ці відмінності в продуктивності не зовсім актуальні для обговорення.

Якщо ви придбаєте iPad Pro з M4 і 1 ТБ пам’яті, ви отримаєте 16 ГБ оперативної пам’яті та 10-ядерний процесор із можливістю додавання Nano Texture. Ніщо в iPad App Store не оподатковує процесор.

iPad-pro-macbook

iPad як заміна Mac: аксесуари

iPad Pro стає дійсною альтернативою для Mac завдяки його можливості використання різних аксесуарів для виконання різноманітних завдань, що робить його унікальною платформою.

Магніти на задній панелі iPad Pro дозволяють легко приєднувати такі аксесуари, як клавіатури, футляри та підставки, без зайвих скріплень. Це робить iPad насправді модульним, бо перехід від одного форм-фактору до іншого стає таким простим, як перенесення пристрою, скориставшись лише магнітами.

З одним портом Thunderbolt/USB-4 користувачі можуть підключати різні аксесуари. Один кабель, підключений до док-станції Thunderbolt, дозволяє легко підключати будь-які зовнішні пристрої, такі як накопичувачі, клавіатури, трекпади, монітори і блоки живлення.

Від’єднавши iPad від настільної підставки та кабелю Thunderbolt, ви можете взяти Apple Pencil і приступити до малювання або редагування фотографій. Це ідеальний робочий процес для художників.

Прикріпивши iPad Pro до магнітної підставки і підключивши ігровий контролер, він перетворюється на портативну ігрову консоль з 13-дюймовим дисплеєм. З різноманіттям емуляторів, Apple Arcade, App Store та потокового відтворення ігор, iPad Pro стає однією з найбільш універсальних доступних ігрових платформ.

iPad-pro-macbook

iPad як заміна Mac: програмне забезпечення

Про iPad і його операційну систему можна багато обговорювати, але ми не будемо заглиблюватися тут у бур’яни. Основний огляд такий: оскільки в основі iPadOS лежить iOS , її можливості обмежені в порівнянні з macOS.

Тим не менш, більшу частину роботи, яку можна виконати на macOS, можна виконати на iPadOS. Є деякі значні винятки, і багато з них пов’язані з відсутністю доступу до основної файлової системи або терміналу.

Звичайно, є Swift Playgrounds , і ви технічно можете створити та опублікувати програму на iPad, але лише для дуже специфічних і обмежених реалізацій. Серйозна розробка програм все ще можлива лише на Mac з Xcode .

Веб-розробка, управління ІТ-технологіями та все, що має серверні інструменти, не вдасться використовувати iPadOS через те, як побудована система. Подкастери не можуть надійно записувати на iPad, і немає справжнього рішення для резервного копіювання, крім iCloud .

Для багатьох спеціалізованих робіт потрібне спеціалізоване програмне забезпечення, доступне лише на Mac або Windows. Я не хочу сказати вам, що iPad може замінити Mac для всіх, але кількість людей, для яких він може замінити Mac, з кожним роком зростає.

Тільки ви знаєте свій робочий процес і конкретні потреби. У iPad App Store доступно багато чудових програм та інструментів, тож вам доведеться визначити, чи можете ви використовувати лише iPad.

iPad-pro-macbook

Дорогий шлях у майбутнє комп’ютерів

Вам доступно 3000$, і ви мрієте про майбутнє, де комп'ютери стають більш модульними. Замість покупки кількох пристроїв, кожен з яких призначений для своєї конкретної задачі, ви розглядаєте iPad як єдине рішення, яке може виконувати різні завдання.

Якщо ви впевнені, що iPadOS відповідає вашим потребам, і у вас є кошти, ви готові перейти до використання лише iPad. Або, якщо у вас більше грошей, ви можете подивитися на Apple Vision Pro як альтернативу комп'ютеру, хоча це вже більший крок.

Покупка обладнання - це тільки початок. Мої ідеальні налаштування iPad Pro передбачають наявність кількох зон в будинку, які можуть використовуватися як точки доступу для iPad.

На моєму робочому столі є магнітне кріплення для iPad Pro, що дозволяє тримати його поруч з монітором Studio. Один кабель під'єднує його до док-станції Thunderbolt та інших аксесуарів.

У мене є Magic Keyboard, щоб перенести iPad Pro у режим ноутбука. У вітальні - магнітна підставка для зручного розміщення на журнальному столику.

І навіть у спальні - ще одна магнітна підставка з клавіатурою для зручності при роботі в програмі Apple Journal.

Ця модульна система може бути дорога, але коли всі компоненти встановлені, вона виглядає сучасно та інноваційно. Можливість переносити це "оголене робототехнічне ядро" по будинку та призначати його для будь-яких потреб - це прекрасно, і Mac цього не здатен зробити.

iPad-pro-macbook

Купуйте те, що вам потрібно

Ця частина не має за мету переконувати вас відмовитися від вашого Mac та зручних робочих процесів. Її мета - відповісти на просте питання: чи можливо перейти лише на iPad і що це насправді означає у порівнянні з використанням Mac.

Також існує гібридний підхід. Ви можете володіти кількома комп'ютерами та використовувати їх для будь-яких потреб, на які вони найкраще підходять.

У будь-якому випадку немає правильної або неправильної відповіді. Купуйте те, що потрібно саме вам, і використовуйте те, що допомагає вам виконувати вашу роботу. Якщо це 13-дюймовий iPad Pro, то це чудово — ласкаво просимо до бачення Стівом Джобсом майбутнього після ПК.

iPad-pro-macbook

Блог