Пн-Пт: з 9:00 до 19:00 Мы уже закрыты, но снова откроемся что бы радовать вас завтра в 10:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
UA
RU
Київ, вул. Олекси Тихого 42а, м. Шулявська
Пн-Пт: з 9:00 до 19:00
Сб: з 10:00 до 16:00
Нд: вихідний
UA
RU

Чи може iPad замінити ноутбук?

04.01.2024

Розвиток технологій відкриває перед нами можливості користуватися надзвичайно тонкими ноутбуками та планшетами, особливо це актуально, якщо ви віддаєте перевагу роботі поза домом або регулярно перебуваєте в дорозі. Наприклад, професійний 12,9-дюймовий iPad з чіпом M2 є удвічі легше та тонше, ніж MacBook Air 13" M2 Chip при ідентичних характеристиках екрану. Але чи здатний iPad Pro повноцінно замінити ноутбук? Основне питання полягає в тому, що краще обрати: iPad чи ноутбук, і в чому взагалі різниця між ними?

Портативність

Із товщиною, яка менша, ніж у будь-якого з сучасних iPhone 15, «яблучний» планшет безсумнівно випереджає за компактністю найтонший MacBook. А вага найбільшого iPad Pro 12,9" 6-го покоління (2022) всього 685 грамів. Без додавання клавіатурного чохла, такого як Magic Keyboard або Smart Keyboard Folio, його можна легко переносити.

У випадку споживання медіаконтенту або гри зовнішня клавіатура не є обов'язковою. Сенсорний екран та Apple Pencil можуть замінити мишу чи трекпад. Особливо Apple Pencil виявиться незамінним при редагуванні PDF-документів навіть, наприклад, під час подорожей. Таким чином, чи може iPad Pro замінити ноутбук у таких сценаріях використання? Звісно, так! Особливо це актуально при регулярних поїздках, коли обмежені умови транспорту, такі як особистий або громадський транспорт.

ipad-pro-m-2-01

Для чого купляти?

Незважаючи на те, що MacBook є універсальним пристроєм, планшет має кілька надзвичайно зручних функцій, одна з яких зовсім йому властива – це малювання. Всі актуальні моделі iPad підтримують використання Apple Pencil, і тут можна вибрати базову модель, щоб економити. А якщо вибрати "прошку" з чіпом M2, ви отримаєте корисну функцію "Наведення олівця", яка дозволяє вам вирішувати завдання більш точно – при піднесенні олівця до дисплея з'являється віртуальний курсор, що вказує точне місце дотику стілусу.

Якщо ваші потреби обмежуються серфінгом в Інтернеті та переглядом відео, професійний iPad може бути зайвим (так само як і MacBook). Однак для редагування фото та відео "на ходу" для блогу планшет також буде зручнішим. Якщо ви, наприклад, використовуєте Davinci Resolve, рекомендується вибрати модель із 16 ГБ оперативної пам'яті.

iPad-Pro-12,9

Клавіатура

А чи можна використовувати iPad замість ноутбука для написання текстів за допомогою його віртуальної клавіатури? Тут MacBook із повноцінною фізичною клавіатурою однозначно виграє. Звісно, є можливість придбати розумний Magic Keyboard для планшета, але, по-перше, це не є дешевим рішенням. По-друге, його вага 601 грам, а в сумі з планшетом загальна вага конструкції практично рівна вазі MacBook, а товщина також порівнюється. Таке заміщення може бути не найзручнішим рішенням.

Роз'єми та порти

У всіх сучасних та менш сучасних моделях iPad, включаючи Pro-версії, присутній всього один порт USB-C (Thunderbolt / USB 4) із функціями заряджання, передачі даних та підключення зовнішніх пристроїв. Якщо використовувати смарт-клавіатуру, додається ще один, призначений виключно для заряджання. Проте це всі наявні опції. Чи може iPad Pro замінити ноутбук у цьому випадку? Так, але лише за умови, що ви готові інвестувати у док-станцію.

У MacBook, особливо в професійних моделях, можна знайти цілий тріаду портів USB-C. Крім того, існує HDMI-порт для підключення моніторів з роздільною здатністю до 8K, слот для SDXC-карт і роз'єм 3,5 мм для підключення навушників. А для заряджання передбачено технологію MagSafe.

iPad-Pro-12,9

Автономність

Айпади несуть в собі не лише простежений порт USB-C, призначений для всесвітнього використання. Усі планшети, включаючи iPad Pro 12,9" 6-го покоління, здатні протриматися до 10 годин в режимі серфінгу через Wi-Fi або відтворення відео, або до 9 годин при використанні мобільного інтернету. Чи можна вважати iPad Pro ефективною альтернативою ноутбука з точки зору автономії? Тут відповідь чітка - ні. З точки зору тривалості роботи ноутбуки Apple виявляються набагато ефективнішими. Наприклад, у порівнянні з флагманом iPad Pro 12,9" на тому ж чіпі M2, MacBook Air 13" здатний працювати в інтернет-режимі до 15 годин, а при відтворенні відео з Apple TV - до 18 годин. Моделі з процесором M3 можуть відтворювати фільми навіть довше - до цілих 22 годин.

Продуктивність

Планшети завжди вважалися менш потужними в порівнянні з ноутбуками, і їм не потрібно було виконувати складні завдання. Ситуація почала змінюватися з введенням власної «системи-на-кристалі» в айпади від компанії Apple. Наприклад, iPad Pro 12,9" на чіпі M2 у своїй топовій конфігурації оснащений 8-ядерним центральним процесором і 10-ядерним графічним процесором, що відповідає показникам MacBook Air 15" M2 Chip та MacBook Pro 14" M3 Chip.

З іншого боку, базовий iPad 10-покоління (2022), який на сьогоднішній день є найсвіжішим, оснащений чіпом A14 Bionic. Це включає в себе 4 ГБ оперативної пам'яті, 6 ядер центрального процесора і всього 4 графічних ядра. Чи можна використовувати iPad замість ноутбука із такими технічними характеристиками? Так, але не для роботи у важкодоступних відеоредакторах та інших ресурсоємних додатках.

iPad-Pro-12,9

Операційна система

Оскільки операційна система iPadOS корені свої має в iOS, інтерфейс планшета досить схожий на той, що використовується в iPhone. Останнє оновлення iPadOS 17 вдало вдосконалило Stage Manager, надаючи можливість розміщувати кілька вікон на екрані з різними розмірами, що раніше було недоступно. Таким чином, вирішується проблема відсутності багатозадачності, яка є характерною для комп'ютерів з операційними системами macOS або Windows.

[blog-product-2349,2388-title-new_product]

Чи може планшет замінити ноутбук?

Ось ми і підійшли до головного питання: Що краще купити iPad або ноутбук, і в чому різниця?. Варіант конкуренції з погляду інструменту малювання я не розглядаю. Створювати ілюстрації можна на будь-якому айпаді за допомогою Apple Pencil, тоді як макбуки на це не здатні.

В інших випадках iPad буде більш доречним:

- у дорозі, або обмежених умовах;

- для споживання (а іноді й редагування) контенту;

- для дрібного редагування документів;

- для дітей в якості ігрової консолі та мультипідручника.

Звичайно, якщо придбати розумну клавіатуру Magic Keyboard або Smart Keyboard Folio та мишку, можливості планшета тільки збільшаться, втім, як і витрати на його апгрейд. Тоді можливо варто подумати про придбання повноцінного портативного комп'ютера в особі MacBook з клавіатурою, як невід'ємною частиною. Особливо якщо твоя діяльність пов'язана з текстами або роботи з таблицями.

До речі, багато програм для творчості на кшталт Lightroom, Photoshop, Final Cut Pro або Davinci Resolve адаптовані для планшетів і з ними непогано справляються пристрої на чіпі серії M. Але до роботи в таких програмах на iPad необхідно звикнути.

iPad-Pro-12,9

Блог